Precious Moment

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Pregnancy tickers

Tuesday, August 24, 2010

chocolate cake

salam all,


dis entry is really special for cik wahi aka cik epal



Bahan-bahan
v
v
500gm gula caster
250gm tepung naik sendiri
340gm butter cup
200gm air
160gm susu cair
120gm serbuk koko
1 sudu teh soda bikarbonat
6 biji telur
2 sudu teh vanilla



Cara Bancuhan
v
v
1. Campur butter dan gula kedalam bekas pembancuh.
2. Pukul butter dan gula sehingga kembang (nk tau kembang atau tak ialah bila adunan menjadi putih)
3. Serbuk koko dan tepung mesti di ayak
4. Selepas bancuhan td kembang masukkan air, susu cair mengikut sukatan yang di beri. Kacau hingga sebati. Masukkan Vanilla (kek jd wangi). Kacau hingga sebati.
5. Masukkan telur (klo rajin buang hanyir telor ye). Kacau hingga sebati
6. Selepas bancuhan sebati masukkan serbuk koko dan tepung yang telah di ayak tadi (masukkan sikit2 ye...dan sila kacau dgn kayu pemukul jgn guna mesin pemutar nescaye akan berterbangan segala tepung td hehe)
7. Kacau hingga bancuhan menjadi sebati



Bakar bancuhan tadi selama 50 minit dgn suhu 180'C
(petua lain cocok kek dgn lidi klo rasa basah lg mknenye kek belum masak tambah beberapa minit lg klo kering masak la tu)


Cara buat topping
v
v
Jerang atas api
Cooking chocolate di cairkan
1/2 sudu marjerin
1 sudu susu cair bancuh dengan 1/2 cawan air

: Selamat mencuba :






p/s: rasa nak nangis post resipi ni. rindu same ko yana. aku buatkan kek utk adik2 ko wekend ni. Al-Fatihah.

Monday, August 23, 2010

sayang kamoo

salam all,

Masuk minggu ke 2 Ramadhan baru kami satu famili dpt berbuka sama2


Alhamdullilah


macam biasa klo angah dgn hero2 dia balik kami mmg terhibur. nak tau kenape? meh tgk kat bwh ni
.
.
.
.
.

video

rotate kan kepala korang sendiri ye. xcercise kpala skit hehe

bdk tembun ni tgh nyanyi lagu saleem - tinggal kenangan

ni anak ke2 angah merangkap cucu bongsu dlm famili dgn kata lain nilah anak buah aku yg ke4. kte jumpe lg 2 minggu ye budak tembun!





p/s: tak paham mcmane sesetengah manusia sanggup buang anak sendiri dlm longkang. mereka bukan manusia tp lebih hina dr binatang (marah ni!)

Wednesday, August 18, 2010

nasib!

salam all,

sampai ofis kul 830am yg sepatutnye aku punch in pkul 8am terus capai lptop update kat sini!
.
.
.
.
.
sebab aku lewat
.
.
.
.
.
adalah berjalan kaki dari highway mahameru ke kl sentral dr pkul 730 hingga 815



mmg aku ni jenis nasib malang @ dugaan bulan pose @ balasan Allah utk dosa2 aku




p/s: Sepanjang hidup ni lah kali petama aku jln kaki d highway.Kadang2 hidup di dunia ni amat MELETIHKAN

Monday, August 16, 2010

Cuutiiyy

salam all,

...6th Ramadhan...


Company kluar notis kuatkuasa supaya semua staff amik cuti sepanjang minggu raya 9-17 September 2010.

Mane nak g cuti panjang gitu. Rugi cuti aku je.

Dok ngadap tv jela sambil pelok balang kuih hahahampeh!




p/s: Selamat Berpuasa Semua. Maaf Zahir Batin (mcm ucapan raya plak ngeh ngeh)

again ~ bad Monday...is it???

salam all,

ermm ape la punye nasib pagi ni. same thing goes happen. ingat lg post ni "bad Monday...is it???"

kluar umah 640 am straight to putra lrt.
sampai kat stesen terus tuju mesin utk beli tiket (touch n go dh abis k).
selalunya sekali push dh kluar tiket kali ni 3 4 kali try tak kluar (mula tak sedap hati).tukar mesin lain.org dh makin ramai.kat kaunter pun dh ramai.tetiba 2 mesin kt sebelah out of service tinggal satu mesin je ok.OK!last try(dlm hati).
rezeki aku tiket akhirnya kluar.
terus panjat eskalator. sampai atas... mak aih!! ramai nye org...
lebih kurang 15 mnt tunggu kluar annoucement bunyi dia lebih kurang camni...

"To all passenger, due to the problem train schedule will be delay out to maintenace problem from station Gombak to Setiawangsa. Train will be moving slow and stop at the station longer than usual. Train will be schedule as usual after 2 hours."

OMG! jam aku skang dh pkul 740 am.kompem lewat punch. (sambil tu dok tepikir mcamane la agaknye nasib org yg nk g inteview ke ape ke.sian)

hajat d hati xnak g keje dh. tp orang kate ikot hati mati. so kali ni aku ikot otak...g keje la maknenye (xkisah la sampai lewat pun.skali skala hahahampeh)

mane nak sangka dlm 810 am train sampai tp slow la mcm kura2 takde cengkerang bejalan hehe

finally, aku selamat sampai ofis kul 850am setelah mengharungi org ramai (xpe naik train 4 couch.selesa sikit)





p/s: agak2 balik nnt train stuck lg tak?agak2 next monday jd bad day lg ker?hurmmm takde sape tau ape akan jd hari esok. Cuma mampu berdoa agar semua dipermudahkan olehNya.

Sunday, August 15, 2010

recovery@konvo

salam all,



lame tak hupdate blog ni since post yg lepas.
seminggu sudah arwah pergi meninggalkan aku.

: yang tinggal hanyalah kenangan, kenangan dan kenangan :

semalam pagi sempat ziarah kubur arwah
kali ni lebih kuat. aku redha dgn permergian arwah
nk buat kek coklat utk adik2 arwah raya ni.yummy
(insyaAllah arwah akan dapat kek coklat yang lebih sedap "kat sane")




END UP HERE
.
.
.
.
NEW STORY

sepatutnya aku update news ni awal lg.
but since emosi not stable enough aku tak dpt update news ni.

ekculi, last week cik wahi aka cik epal bertandang ke umah aku sempena konvo cik azua (harap wahi tak serik dtg umah lg)



dh lame tak berjumpa.masing2 dh ade halu tuju hidup masing2.



wahi, me, azua(si gadis konvo), ain



: ni la kami since 2004-2010 :



"Tahniah semua graduan UNITEN 2004-2010. Moga hidup lebih bermakna dgn ilmu yg ada"




p/s: ape yang terjadi semalam, kelmarin, tulat dan hari sebelumnya...semuanya kenangan terindah yang pernah aku alami

Monday, August 9, 2010

arwah Nur Lyana Zainal

salam all,

Nur Lyana Zainal
7-11-1986 till 8-8-2010
.
.
.
.
Al-Fatihah





"Kita tak akan menghargai orang yang di sayang sehinggalah orang itu benar2 pergi meninggalkan kita buat selamanya."




Sesungguhnya Allah lebih menyayangi kau. Bahagialah kau disana.



Semoga kau di tempat kan dengan orang2 yang beriman disisiNya. Amin.






p/s: aku rindu ko yana...

Tuesday, August 3, 2010

Cape aka Tanjung

salam all,


last week kami spend time @
.
.
.
.
.

: Hope Cape aka Tanjung Harapan :
.
.
.
.
lepas amik angin.dlm perot plak terasa berangin (maybe byk sgt nganga mulot)
: jadi kami oder ini :
.
.
.
.
kangkung goreng : ikan bawal sweet sour : ketam 3 rasa
ulam : nasi putih : air kelapa : carrot susu : (yg tkde dlm gmbr)
.
.
.
@restoran medan muara ikan bakar@
.
.
.
.
sangat la sedap sehingga jd begini
.
.
.
.
bo liao!!!!


p/s: tak dapat g laut g tajung pun jadi la (ade aku kesah?) :D

kenduri

salam all,


holla reader.miss me??coz u r! (xnk ngaku sudah!ade aku kesah? :D)



alhamdulillah tahlil arwah(d rumah) merangkap kenduri doa selamat hari jumaat malam sabtu yg lepas selamat sudah seperti yg dirancang(d opis jg sudah selesai.last tuesday)



ramai tamu yg dtg (tak di jangka)
makanan semua cukup dan SEDAP!(sgt puas hati)



selesai majlis.kami satu family duduk same2.makan same2.sembang same2(including b :P).

pukul 2 baru dpt tido....huuargggggghhhh


: frust! bz nye psl lupe nak snap pic :





p/s: gembira hajat terbayar sudah. moga diberkati dunia akhirat.ameenn :D